Duy beni sessiz ol ki, dinleyebilesin.
William Shakespeare
Hipnoz konsantrasyon durumudur. Hipnoz kesinlikle bir uyku hali değildir. Rehavet halidir. Hipnoterapi sırasında bilinciniz açık olur. Hipnoterapi kişiyi başkasının istediği gibi yönettiği bir durum değildir. Şov amaçlı ve eğitimli olmayan kişilerce yapılan gösteriler bu imajın oluşmasına neden olmuştur. Ancak yasalar sınırlama getirmiştir ve görsel basında şov amaçlı kullanılması artık yasaktır. Kişi hipnoterapiye yapanla iletişim halindedir. Hipnoterapi sırasında hiç kimse size sizin istemediğiniz herhangi bir şeyi yapamaz ve yaptıramaz.
Hipnoterapinin yan etkisi yoktur. Doğru insanların elinde, Hipnoterapi eğitimini almış, bilgili,insan psikolojisinden anlayan kişiler tarafından uygulanması doğru olanıdır. Doktor,diş hekimi, psikolog,davranış bilimi lisansı yapmış kişiler olmalıdır. Eğitimli kişiler tarafından uygulandığı zaman en etkili ve kalıcı çözüm yollarından biridir. Akli dengesi yerinde olmayan, zeka geriliği olan ve şizofreni olan kişilere Hipnoterapi uygulanmaz.
Hipnoterapiyi yetkin kişilerde kendi branşlarında kullanabilirler. Örneğin; doktorlar ve diş hekimleri anestezi sırasında, psikolog ve davranış bilimciler bireysel gelişim, psikolojik kökenli sorunlarda kullanabilirler. Hipnoterapi uygulaması kişinin durumuna göre değişmekle birlikte 3-6 seans arası uygulanmaktadır. Hipnoterapiye yatkınlık 5-6 yaşlarında başlar ve çocuklar daha rahat Hipnoterapi olmaktadırlar. 18 yaşından küçükler seanslara aileleri ile birlikte gelmeliler. Hastalıkla ilgili şikayetlerinizde mutlaka önce hekime görünmelisiniz. Teşhisinizin konmuş olması önemlidir ve tıbbi tedaviyi uygulamalısınız. Ağrıyı kesmek için hipnoterapi uygulanması doğru bir yaklaşım değildir. Çünkü; ağrı vücutta bazı semptomların habercisi olabilir ağrıyı ortadan kaldırdığınızda ağrıyı kaldırırsınız ancak ağrıya neden olan sebebi kaçırmış olursunuz. Önemli olan ağrıya neden olan durumun doktor tarafından teşhisinin konulmasıdır.
Bilinçli Hipnoz Nedir?
Bilincin açık olarak uyku hali olmadan kendi isteği doğrultusunda telkinler alabilme halidir. Hipnoterapiye gelen kişinin gerçekten sorununu çözmeyi istemesi, buna niyet etmesi ve hipnoterapiye ve yapan kişiye güvenerek inanması en önemli kısımdır. Hipnoterapi olacak kişiyle mutlaka ön görüşme yapılır ve bunun doğrultusunda kişi aydınlatıldıktan sonra uygulanmalıdır. Hipnoterapi keyfi olacak bir şey değildir önce mutlaka bir nedeninin olması ve bu nedeni çözme isteği olmalıdır. Hipnoterapide başarı gelen kişinin kendinde başlar,kendinde biter. Hipnoterapist sadece onu yönlendirir. Burada danışan kişiyle hipnoterapist arasında çok rahat ve güvene dayalı bir ilişki olmalıdır. Hipnoterapistin kendisini anladığına inanıp, güven duyması çok önemli kısmıdır. Bilinçli hipnoterapide hiçbir risk yoktur. Kişinin sorununu çözüp çözmeyeceği kendine bağlıdır. Kişi bütün sorularıyla bilgilendirilir ve öyle hipnoterapi uygulamasına karar verir. Hipnoterapi bilimsel bir çalışmadır.
Hipnoterapi Nerelerde Kullanılır?
- Eğitim
- Stresle başa çıkma,heyecan kontrolu
- İstenmeyen alışkanlıkları değiştirmede
- Bağımlılıklardan kurtulma
- Fobilerde
- Korkularda
- Depresyonda
- Özgüven artırma
- Sigara bırakma
- Alkol bırakma
- Kekemeliği yenme(Fiziksel değilse)
- Öfke kontrolü
- Altını ıslatma
- Vajinismus,erken boşalma gibi psikolojik kökenli problemlerin çözümü
- Tırnak yeme
- Panik atak
- Doktorlar tarafından tıbbi uygulamaya destek olarak anestezi yerine anesteziye alerjik bünyelere.
- Uyku sorunları
- Ataleti yenmek
- Obezite,kilo vermek
- Bakış açısını değiştirerek hayata olumlu bakmak
- Hafızayı güçlendirmek……..vs.
Bu bilgiler hipnoterapi ile ilgili farkındalığınızı açmak ve hipnoterapinin anlaşılmasına yönelik bilgilerdir. Tıbbın yerini tutmaz.